Networking MCQ

1.What do you mean by protocol ?

a.set of rules that allows devices to communicate with each other

b.logical communication channel to get the data

c.physical communication channel to send the data

d.None of these

Answer:a 

2.What is the size of the IPv6 address ?

a.56 bits

b.132 bits

c.128 bits

d.none of these

Answer:c

3.OSI stands for in networking

a.open system interconnection

b.open system internet

c.open security interconnectivity

organisational system interconnection

Answer:a

4.How many layers of the OSI model ?

a.5

b.6

c.7

d.8

Answer:c

5.WAN stands for

a.world area networks

b.wide area networks

c.world application networks

d.None of these

Answer:b

6.What is the size of IPv4 address ?

a.32 bits

b.128 bits

c.16 bits

d.256 bits

Answer:a

7.In which of the following topology has the highest reliability.

a.star topology

b.mesh topology

c.ring topology

d.bus topology

Answer:b

8.The method of communication in which transmission takes place in both directions

a.simplex

b.half duplex

c.full duplex

d.None of these

Answer:c

9.In which of the following is not used in the Ethernet message packet.

a.type

b.data

c.address

d.version

Answer:d

10.In which of the following network connectivity has up to 10 meters.

a.PAN

b.WAN

c.LAN

d.MAN

Answer:a

11.FTP stands for

a.File transfer protocol

b.fine transfer protocol

c.first transfer protocol

d.none of these

Answer:a

12.FTP is built for the

a.client-server side

b.client side only

c.server side only

d.none of these

Answer:a

13.Combination of two or more networks are called

a.PAN

b.InternetWork

c.MAN

d.None of these

Answer:b

14.Which protocols is used between the Email server.

A.pop 3

b.SMTP

c.HTTP

d.None of these

Answer:b

15.If one links fails,that links affected only and other  links remain active. Which topology works.

a.mesh topology

b.star topology

c.ring topology

d.None of these

Answer: a

16.What is the port number of the pop3 ?

a.80

b.90

c.110

d.100

Answer:c

17.Ethernet frame consists of

a.mac address

b.logical address

c.ip address

d.None of these

Answer:a

18.What is the size of MAC address ?

a.48 bits

b.32 bits

c.16 bits

d.64 bits

Answer:a

19.In OSI model,which layer provides the error-free data.

a.physical layer

b..data-link layer

c.transport layer

d.None of these

Answer:c

20.In OSI model,routing operation is performed in which of the following layers.

a.data-link layer

b.network layer

c.transport layer

d.physical layer

Answer:c