DBMS MCQ

1.DBMS stands for

a.Database management system

b.Database method system

c.Database management security

d.None of these

Answer:a

2.SQL stands for 

a.structured query language

b.structured queue language

c.system query language

d.None of these

Answer:a

3.Database can be written with the help of

a.HLL

b.DML

c.DDL

d.DCL

Answer:c

4.In which of the following is not the level of data abstraction.

a.physical level

b.logical level

c.middle level

d.None of these

Answer:c

5.DDL stands for

a.Data dynamic language

b.data definition language

c.derived data language

d.None of these

Answer:b

6.DML stands for

a.Data management language

b.derived manipulation language

c.data manipulation language

d.data method language

Answer:c

7.The key is used  to represent the relationship between the tables.

a.primary key

b.forien key

c.candidate key

d.none of these

Answer:b

8.Student(id,name,roll no),in which of the following is the primary key

a.id

b.name

c.roll no

d.none of these

Answer:a

9.By which key,tables record can be uniquely identified.

a.primary key

b.candidate key

c.unique key

d.none of these

Answer:a

10.In which of the following is not the property of ACID.

a. Atomicity

b.Consistency

c.Integrity

d.durability

Answer:c

11.How deadlock state can be back  to the stable state ?

a.rollback

b.commit

c.apply

d.deadlock

Answer:a

12.How many tables may be included with a join ?

a.one

b.two

c.three

d.all of the above

Answer:d

13.In a E-R diagram generalisation is  represented by

a.eclipse

b.rectangle

c.triangle

d.none of these

Answer:c

14.In which of the following is based on the multi-valued dependency.

a.one

b.second

c.Third

d.fourth

Answer:d

15.How many joins types in join condition ?

a.2

b.3

c.4

d.5

Answer:d

16.Which operation are allowed in join.

a.insertion

b.deletion

c.updation

d.All of the above

Answer:d

17.A relational database is the collection of 

a.tables

b.fields

c.keys

d.records

Answer:a